Biografie

Brandweerman, astronaut of toch dierenarts? Raoul Michel heeft het nog overwogen, maar als kind van 2 muzikanten, viel de appel toch niet ver van de boom. Hoofdschuldige: zijn vader, die de jonge Hagenees op zijn twaalfde betovert met de klanken van zijn gitaar. Het instrument vindt een weg naar zijn ziel en opent daar een venster, dat sindsdien niet meer gesloten is.

Het leek allemaal zo makkelijk toen hij zijn vader zag spelen. Totdat de jonge Raoul zelf de gitaar oppakt en die 6 snaren in zijn vingers voelt snijden. Dat valt nog flink tegen! Zijn gitaarheld Jimi Hendrix motiveert hem om door te zetten en zijn droom achterna te gaan. Een flink aantal gitaarlessen en een reeks huiskamerconcerten voor vrienden en familie later, meldt Raoul zich op zijn negentiende bij het conservatorium. Vier jaar lang is hij 24 uur per dag, zeven dagen per week met muziek bezig. Hij speelt met de meest diverse artiesten samen, van Candy Dulfer tot Boris, Waylon en Jennie Lena. Hij speelt in de Heineken Music Hall, Paradiso, op het North Sea Jazz Festival, De Wereld Draait Door en 3FM. Te gek, maar hij wil meer.

Dat besef komt keihard binnen als hij Damien Rice hoort. De Ier is niet per se de meest technische zanger of gitarist, maar wat een prachtige teksten en wat een geweldige songwriter! Hierdoor komt Raoul tot inzicht dat techniek niet allesbepalend is voor het overbrengen van emoties. Zo ontstaat er een nieuw doel: het schrijven van liedjes die dat wel kunnen en waarbij de techniek een dienende rol heeft.

Zo wordt de singer-songwriter Raoul Michel geboren. Behalve Damien Rice en Jimi Hendrix, zijn ook The Beatles en John Mayer een steeds terugkerende bron van inspiratie bij het schrijven van liedjes. De bagage van vier jaar intensieve muziekstudie en het samenwerken met grote artiesten, maakt Raoul tot de muzikant en songwriter die hij vandaag de dag is. In zijn muziek wisselt hij technische hoogstandjes op de gitaar af met gevatte teksten die autobiografisch lijken te zijn.

Zijn allereerste optreden als solo-artiest vindt plaats in 2015, als voorprogramma van Jack & The Weatherman in een uitverkocht Patronaat, Haarlem. In 2017 ligt de focus vooral op het schrijven van nieuwe liedjes voor zijn EP die in 2018 moet uitkomen. Daarop is de Haarlemmer te horen als singer-songwriter met volledige band. Wellicht staat Raoul Michel tegen die tijd zelf als hoofdact in een uitverkocht Patronaat.